Home › Onderwerpen › Werk › Bijscholen en studeren › Volwassenenonderwijs
Zorgloket

Volwassenenonderwijs

Kunt u zichzelf niet zo goed redden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt? Bijvoorbeeld omdat u bepaalde kennis niet heeft, of omdat u niet goed Nederlands spreekt? Dan is volwassenenonderwijs misschien iets voor u.

Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs

Via het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kunt u alsnog een diploma halen voor het vmbo, de havo of het vwo.

Bij uitzondering kunnen ook jongeren van 16 of 17 jaar via het vavo een diploma behalen.

Zelfstandig functioneren in de maatschappij

Bij de opleiding zelfstandig functioneren, krijgt u les in taal, rekenen en sociale vaardigheden. U leert om beter met mensen om te gaan. En om gesprekken te voeren. Bijvoorbeeld met de leraar van uw kind. Of met de huisarts.

Nederlands als eerste taal (NT1)

Bent u Nederlander, maar heeft u moeite met lezen en schrijven? Dan kunt u de opleiding Nederlands als eerste taal volgen.

Nederlands als tweede taal (NT2)

Is Nederlands uw tweede taal? En wilt u beter Nederlands leren spreken, schrijven en lezen? Dan kunt u de opleiding Nederlands als tweede taal volgen.

Deze opleiding kent 5 verschillende niveaus en en kunt de opleiding afsluiten met een staatsexamen.

Samen doen!

Als u het leren moeilijk vindt, kunt u hulp vragen aan de mensen om u heen. Zij kunnen u bijvoorbeeld uitleg geven of helpen bij het maken van lastige opdrachten. Maar zij kunnen u ook motiveren om het vol te houden en uw diploma te halen.

Als u een cursus Nederlands volgt, leert u vaak nog het meest door gewoon veel te oefenen. Dus door veel te praten, te lezen en te schrijven. Dat kunt u ook samen doen met iemand die Nederlands is.

Kosten

Voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) betaalt u lesgeld. Voor het schooljaar 2013-2014 is dat €1.090.

Voor de opleiding Nederlands als tweede taal (NT2) betaalt u cursusgeld. Voor niveau NT2-I betaalt u €305. En voor niveau NT2-II betaalt u €549.

Tegemoetkoming

Onder bepaalde voorwaarden kunt u een tegemoetkoming krijgen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Bewaar deze pagina Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn

Geef uw mening

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?